top of page
Pijporgel 12e-eeuwse manuscriptbijbel van St Etienne Harding in Dijon

Filosofie 

Onze inspiratie, ideeën en filosofie evolueren voortdurend en worden aangepast aan de nieuwste tendensen binnen de orgelcultuur en restauratiefilosofie. Als orgelbouwer streven we ernaar deze ontwikkelingen actief te integreren in ons werk.

 

Klantgerichtheid en advies

Bij het werken aan instrumenten staan de wensen van de klant steeds centraal staan.  Het gaat tenslotte om diens instrument.

Wij bieden ondersteunend advies, afgestemd op de route die de klant wil bewandelen. 

 

Behoud van erfgoed

Wij geloven sterk in het behoud van ons erfgoed voor toekomstige generaties. Erfgoed moet, zelfs in moeilijke tijden, goed onderhouden blijven. We mogen niet in de verleiding komen om erfgoed, waar onze voorouders voor gevochten en geijverd hebben, in één generatie totaal verloren te laten gaan. Toekomstige generaties zouden ons dit niet in dank afnemen. 

Unieke aanpak voor elk orgel

Geen enkel orgel is hetzelfde. Daarom kan er niet één vaste filosofie op alle orgels worden toegepast. Elk instrument vraagt om een specifieke benadering. Het ene orgel vereist een restauratie, het andere een consolidatie. Sommige orgels vereisen meer reconstructie, bij andere orgels is het essentieel om trouw te blijven aan de bestaande situatie. Het maken van deze keuzes is zelden eenvoudig en het gebeurt hoogst zelden dat iedereen het volledig eens is over de toegepaste technieken. Als orgelbouwer streven wij ernaar een goede balans te vinden in de gemaakte keuzes en duidelijke afspraken te maken om elk project tot een succes te brengen.  

Restauratie en verbouwing

Bij instrumenten die integraal bewaard zijn, maar versleten, is restauratie vaak de beste oplossing. Hierbij is alle benodigde informatie meestal beschikbaar.

Maar hoe moet worden omgegaan met verbouwde instrumenten? Behoud je de verbouwing en herstel je het instrument in zijn huidige staat? Hoewel deze aanpassingen relatief recent kunnen zijn, kunnen ze ook historische waarde hebben. Een doorslaggevend criterium hierbij of de verbouwing goed is uitgevoerd en een waardevolle toevoeging aan het instrument vormt. 

Lessen uit het verleden
Het verleden heeft ons belangrijke lessen geleerd.  Zo zijn er in de 20ste eeuw - en soms zelfs later - vele "harde restauraties" uitgevoerd. Hierbij werd al het oude materiaal gekopieerd en vervangen door nieuw... Door deze methoden toe te passen is er veel historisch waardevol erfgoed verloren gegaan. Daarom moeten we waakzaam zijn om niet dezelfde fouten te maken, zelfs op kleinere schaal, bijvoorbeeld door het ondoordacht verwijderen van latere toevoegingen in oude orgels. 

Transparantie in restauratie

Wij zijn van mening dat alle vervangingen of nieuwe toevoegingen duidelijk zichtbaar moeten worden gemaakt. Perfecte overeenstemming met het origineel is vrijwel onmogelijk en een kenner zal het altijd herkennen. In de kunstwereld is dit trouwens al jarenlang een vereiste om vervalsing te voorkomen. Ditzelfde principe kan worden toegepast in de orgelbouw: laat zien wat nieuw is, dan is er later geen discussie over.

​Conclusie

Het restaureren van orgels is een delicate balans tussen behoud en vernieuwing.  Door zorgvuldig te werk te gaan en transparant te zijn over de gemaakte keuzes, kunnen we ervoor zorgen dat deze prachtige instrumenten behouden blijven voor toekomstige generaties.

bottom of page