top of page
Heron van Alexandrië, altaarorgel door windmolen aangeblazen

Het team

Ons bedrijf biedt u een hecht team van ambachtslieden met elk hun specialiteit. Dit kan gaan van het maken van historisch verantwoorde replica's van onderdelen of instrumenten, tot de meest moderne elektronische besturingssystemen in orgeltractuur. 

Op regelmatige basis (bijna jaarlijks) gaan onze mensen op bijscholing en stage, dit om op de hoogte te blijven van de meest moderne middelen en technieken. 

De Munck Etienne

 

Tijdens zijn studies aan het Lemmensinstituut kwam Etienne in contact met Orgelbouw Stevens uit Duffel. In 1972 is hij er in dienst getreden en leerde hij werken aan allerhande typen orgels: pneumatiek, mechaniek, elektrisch, etc.  

In 1978 vestigde hij zich als zelfstandig orgelmaker in Hamme. Van in het begin stelde hij dienstverlening hoog in het vaandel, dit is nog steeds het basisprincipe van het bedrijf heden ten dage. De waardering van vele kerkfabrieken was duidelijk, het bedrijf evolueerde van een eenmanszaak tot een bedrijf met 4 werknemers en meer dan 180 klanten. In 1990 verhuisde het bedrijf naar Sint-Niklaas, waar het nog steeds gevestigd is. Hij volgde tal van opleidingen bij oa. Pierre Chéron, Gerhard Grenzing, Wolfgang Eisenbarth, etc. 

 

Claessens Stefan

 

Heeft een masteropleiding gevolgd aan het Conservatorium van Gent voor instrumentenbouw. Tegelijkertijd startte hij de studies "klavierbouw" in het CMB (Centrum voor MuziekinstrumentenBouw) te Puurs. Vanaf zijn tweede jaar in deze studies startte hij zijn opleiding bij Etienne de Munck als orgelbouwer. Na vijf jaar rondde hij zijn studies af en ging hij fulltime werken bij E. De Munck-Orgelmaker, waar hij sinds 2013 het bedrijf verder voortzet.

​Hij volgde tal van opleidingen bij o.a.: Kristiaan Wegscheider Orgelbau, Mander Organs, Goetze and Gwynn, Bernard Aubertin, Gronlund Orgelbyggeri in samenwerking met GoART. 

Hij schreef een uitgebreide scriptie over Vincent Tibaut en onderzocht al zijn resterende instrumenten. 

Hij stemt regelmatig voor opnames en concerten in het Bozar, Concertgebouw Brugge, De Singel, Bijloke, etc. 

Ook doet hij regelmatig onderzoek naar orgels en klavierinstrumenten, en schrijft hij geregeld artikelen in gespecialiseerde vakpers.

Hij specialiseert zich met name in intonatie/stemmen, het maken van pijpwerk, beeldhouwwerk en ambachtelijke houtbewerking.

 

Goris Marc

 

Kwam in 1986 in dienst en ontpopte zich als een vaste steunpilaar binnen het bedrijf, dit onder meer door zijn oneindig geduld en bekwaamheid bij het oplossen van moeilijke problemen op bijna onbereikbare plaatsen. Met zijn passie voor elektronica is hij dan ook sterk in het opsporen van problemen in elektrische en elektronische tractuur. Door zijn jarenlange ervaring weet hij als geen ander problemen snel te detecteren en op te lossen. Hij is daarnaast specialist in blaasbalgen en het opnieuw beleren ervan.

Van Nyvelseel Senne

 

Afgestudeerd aan het ILSA (Internationale Lutherie School Antwerpen) in Boom, heeft Senne zich snel en grondig ingewerkt in ons bedrijf. Als perfectionist weet hij elk detail tot in de puntjes uit te werken.  

Met zijn passie voor oude tokkelinstrumenten en ambachtelijke meubelmakerij, brengt Senne waardevolle kennis uit andere instrumentenbouwsectoren in ons team. Hij excelleert in houtbewerking, design en strakke afwerkingen. Zijn expertise in afwerkingsproducten en mechanische componenten is indrukwekkend. Daarnaast heeft hij zich sterk ontwikkeld op het gebied van elektriciteit en elektronica, met een uitgebreide kennis van elektrische en elektronische componenten en installaties.  

 

Vermassen Sven

 

Studeerde af in 2010 als leerkracht secundair onderwijs voor de vakken geschiedenis en muzikale opvoeding aan de Arteveldehogeschool te Gent. Zijn bachelorproef “Hoe kerkmuziek integreren in het secundair onderwijs?” legde de link tussen zijn verschillende interessevelden. Sinds 2002 is hij immers actief in verschillende parochies als organist, later ook als zangleider.

Van 2008 tot 2011 volgde hij de volledige opleiding van het Centrum Gregoriaans in de Oude Abdij van Drongen bij o.a. Frans Mariman. Bij gerenommeerde namen als Jos Bielen, Ignace Thevelein, Paul Ascoop en Joris Polfliet volgde hij verder ook opleidingen kerkmuziek en liturgie in Leuven, Brugge en Gent. Ook dirigeertechnisch ging hij zich verder bijscholen. Tijdens de internationale Bachdagen in Brugge in 2010 en 2011 volgde hij o.a. de gevorderde dirigeercursus bij Jan Vuye en Ludo Claessen. 

Hij combineerde zijn job als leerkracht in het Bernardustechnicum Oudenaarde met een  opleiding godsdienst aan het Hoger Diocesaan Godsdienstinstituut van het bisdom Gent en studeerde hiervoor af in 2013 met onderscheiding.

Zijn passie voor orgelerfgoed gaf hij verder vorm door veelvuldige workshops, opleiding en contacten met diverse orgelbouwers waaronder Stefan Claessens, Etienne De Munck, Hans Brink, Paul Andriessen, Ghislain Potvlieghe, Gabriël Loncke, Jean Bruggeman en orgeldeskundige Patrick Roose van het Vlaams Instituut voor het Onroerend Erfgoed.  Sven ging voor zijn instrument in de leer bij organist Antoine Tronquo en volgde nadien nog diverse inspirerende workshops rond o.m. begeleiden en improviseren, waaronder het begeleiden van modale muziek.  Inspirerende figuren hierbij: Paul De Maeyer, Nicolas De Troyer, Kris Wittevrongel, Bart Wuilmus, …

Als tenor was hij jaren lid van het concertkoor Collegium De Dunis (Brugge) en het vocaal ensemble Saevus (Gent) en is hij actief lid in het Frans-Belgisch vocaal ensemble Amici (Lyra di Orfeo).

Als gitarist met een specifieke old school analoge sound creëert hij onder meer eigen werk in de trio’s Mister Greed and Miss Grievance en Black On Light waarbij ook de grenzen van psychedelische rock en postrock worden afgetast.

Hij stelt zich verder ten dienste voor parochie, kerk en orgelerfgoed in de vorm van zangavonden, dirigeer- en andere vervolgcursussen, lezingen, excursies, demonstraties en het schrijven van artikels rond kerkmuziek en orgelerfgoed. Betreffende het orgelerfgoed werkt hij o.m. samen met de orgelvereniging De Principaal uit Gent. Het promoten van orgelerfgoed en kerkmuziek doet hij ook digitaal om dit uniek erfgoed bij een breder publiek in de kijker te stellen.

 

bottom of page